Denne side har til formål at give et indblik i den matematiske teori bag teknikken brugt i CT-skannere, der i dag bruges på hospitaler rundt omkring i hele verden. Den er tiltænkt som en del af undervisningmaterialet til SRP projektet Hvordan ser vi det skjulte, der udbydes fra DTU Compute. Materialet her på siden er et sammenkog hentet fra forskellige resources og forsøgt genformidlet på et niveau forståeligt for en gymnasieelev på tredje år. Nederst på siden vil være links til yderligere resourcer, men vær obmærksom på, at de kan være på engelsk og højt niveau.

Det er nok de færreste, der går og tænker over at for bare 50 år siden, eksisterede CT-skannere slet ikke, og mulighederne for at se ind i kroppen uden at åbne op, var ganske begrænsede. Man kunne tage røntgenbilleder, men den slags billeder giver slet ikke den samme detaljegrad som CT. I dag bruges røntgen primært til at observere knoglestrukturer og sygdom i blødt væv i kroppen.

Røntgenstråler har været kendt siden slutningen af 1800-tallet, hvor de blev opdaget og navngivet efter den tyske fysiker Willhelm Röntgen, der var den første til at systematisk studere strålerne.

Allerede for omkring 100 år siden i 1917 lagde den østrigske matematiker Johann Radon det matematiske grundlag for CT-skanning, som vi kender det i dag. Han studerede projektioner, det at tage et objekt og afbillede i en lavere dimension, og mulighederne for at rekonstruere objektet, hvis man kender nok afbilledeninger af det. For et simpelt eksempel forestil dig en figur i LEGO, og hvor mange billeder fra forskellige vinkler du ville have brug for, hvis du skulle bygge den igen kun ud fra billederne.

Der skulle dog gå lang tid før CT-skannerne kom. Først over 50 år senere i 1971, blev den første praktiske brugbare CT-skanner markedsført. Det var Allan McLeod Cormack og Godfrey Hounsfields fælles indsats op gennem 50'erne og 60'erne, der gjorde maskinen til virkelighed og de modtog for deres arbejde Nobelprisen i Medicin i 1979.

Sidenhen er CT-skannere blevet langt mere sofistikerede, som du også kan se herunder. Hounsfields prototype og den første serie af CT-skannere skannede langs parallelle linier, mens nyere modeller skanner langs en vifte af linier udspringende fra det samme punkt. Det har en række tekniske fordele, som vi ikke vil gå i detaljer med her. Den teori vi senere vil gennemgå beskæftiger sig med metoden med parallelle linier, men kan generalisers til vifte situationen. Det kunne måske være et spændende projekt i sig selv.